maanantai 25. helmikuuta 2013

Vanhenemista ja ikääntymisriitin suunnittelua

Jep! Minustakin on tulossa viisas :) vanha nainen. Vuodet ovat vilistäneet ohi ja jälleen on edessä tasaluku.
Olen miettinyt tapaa viettää tätä merkkipäivää, se tavanomainen "synttäri meininki" ei tunnu nappaavan.


Ajattelin pötkiä metsikköön, pois jonnekkin luonnonrauhaan. Haluan ympärilleni rakkaimmat ihmiset.
Haluan rauhaa ja leppoista oleilua. Aitoa naurua ja ilon jakamista. Haluan syvyyttä, haluan kuunnella mitä vanheneminen minussa herättää, miltä se tuntuu? Haluan tietää sen.


Haluan istua sisarieni kanssa piiriin ja kysyä, miltä se heistä tuntui, mitä muutoksia he ovat huomanneet, mitä oppineet. Onko elämä yhtä täyttä sen jälkeenkin, kun on astunut ajan portista vääjäämättä kohti vanhuutta?


Olen pohtinut paljon, tunnustellut ja makustellut uutta tulevaa ikääni. Olen askarrellut ajan portin juhliini, sekä itselleni ja sisarilleni viisaaksi naiseksi kruunaus seppeleet. Olen miettinyt mitä haluan kertoa ajatuksistani, mitä haluan jakaa, mihin huomioni suunnata. Sovitan seppelettä päähäni ja katson peiliin. Sieltä katsoo takaisin nainen, äiti ja isoäiti. Olen saanut hopeat hiuksiini ja ryppyjä kasvoihini. Elämä on tuonut hyviä ja huonoja kokemuksia. Iloja, suruja, onnistumisia ja epäonnistumisia. Vähenevän kuun sirppi koriste seppeleessä onkin peilikuvassa kasvava -  neito, huomaan hymyillen. 


Pieni heijastus peilissä, häivähdys, välähdys menneestä, jokin pieni laulu, jotakin iäti minussa olevaa.
 - Valoru -6 kommenttia:

 1. Minusta vanheneminen vapauttaa ja antaa tietyllä tavalla itsevarmuutta, kun alkaa tuntemaan omat vahvuutensa ja saa olla toisissa asioissa myös heikko. Ihanaa olla juuri sen näköinen kun haluaa olla ja tehdä asioita joista nauttii. Rypyistä kauneimmat ovat naurusta tulleita ja niitä saa aika piirtää lisää kasvoihini aivan vapaasti. Hyvää ja antoisaa tasavuosi päivää rakkaalle tädille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuikku, tässä vielä vietellään Riinukan 25- synttäreitä ensin, mikä on hauskaa, puolessa välissä mamman ikää on hän. Totta, tuo mitä sanot. Ikä tuo vahvuutta olla oma itsensä. Ryppyjä ja ikää sinänsä en pelkää, ne on ansaittu ja merkki eletystä elämästä. Mutta jäljellä oleva aika, se käy vähenemään, vaan mitäpä sitäkään suremaan, eletään täydesti!

   Poista
 2. Vanheneminen tuntuu joskus vapauttavalta ja hienolta.
  Osaa arvostaa monia asioita paremmin, kuin nuorempana.
  Moni asia on paljon kauniimpikin, kuin nuorena.
  Tuntuu joskus, että kaikki on parempaa, kuin nuoprempana, siis onnea sulle oikein paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harakka, Ehkä vanheneminen antaa uudet silmät, muistan lukeneeni jostain että kun ulkoinen näkökyky heikkenee iän myötä, niin sisäinen näkökyky paranee. Kun vauhti hidastuu ehtii nähdä ja oivaltaa enemmän.

   Poista
 3. Niin sydänlämpimät onnentoivotukset täältä "iso siskolta". toivottavasti juhlasi olivat mieleisesi. Viisauden lisääntymisestä vanhetessa en tiedä mitään. Sen siaan näen mahdottomasti asioita jotka vielä tahtoisin nähdä ja kokea. Ei taida tämä yksi elämä riittää siihen mitä haluaisi ja tahtoisi. Mutta kun katsoo taaksepäin näkee paljon hyvää ja mukavaa tapahtuneen, elämä on voittopuolisesti plussa merkkistä. Vallankin kun ajatellaan mistä lähtökohdista aloitimme. Siis avoimin mielin eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seijamarjatta, juhlat olivat oikein sopivat. Viisautta on mielestäni monenlaista. Kaikki oppivat ja keräävät vanhetessaan omanlaistaan viisautta. Elämänkokemuksien mukanaan tuomaa. Totta on, että mielenkiintoisia asioita riittää. Jeps, ettiipäi, sano mummu hangessa.

   Poista